De kracht van content: waarom goede webteksten belangrijk zijn

Wanneer je een website bezoekt, merk je al snel het gemak of ongemak van deze website. Je maakt je oordeel op basis van verschillende factoren. Hoe snel laadt de website? Hoe gebruiksvriendelijk is de website? Hoe ziet het er visueel uit? Dit zijn vragen die je snel kan beantwoorden. Wanneer deze drie dingen goed in elkaar zitten, is er nog één factor die bepaalt of je op deze website blijft, namelijk de content. In deze blog leggen wij je uit waarom goede webteksten zo belangrijk zijn. 

De-kracht-van-webteksten

Wat zijn webteksten?

De term "Webteksten" is een verzamelnaam voor alle soorten teksten die voorkomen op een website. Denk hierbij aan de teksten op de homepagina, landingspagina’s maar ook aan blogs en productteksten. Al deze teksten hebben toegevoegde waarde, maar het belangrijkste is om je te focussen op de pagina’s waar de klant als eerste terechtkomt. Wil jij ook jouw webteksten naar een hoger niveau tillen? We geven je een aantal tips zodat jouw webteksten eruit springen.

Hoe schrijf je goede webteksten? Een drietal tips!

1. Schrijf zo simpel mogelijk

Een grote valkuil is dat je met jouw kennis over het onderwerp veel jargon gebruikt, die je klant niet begrijpt of niet interesseert. Vermijd daarom ingewikkelde termen. Schrijf de tekst zo gemakkelijk dat iemand die niets van het onderwerp af weet, de tekst toch kan begrijpen. 

2. Verplaats je in de klant

Denk bij elke tekst die je schrijft aan je (potentiële) klant en of deze geïnteresseerd zou zijn in de tekst. Om dit te testen kun je de tekst laten lezen door iemand buiten je bedrijf. Dan kan deze persoon aangeven of hij of zij, ongeacht het onderwerp van de tekst, zich aangesproken voelt. 

3. Houd het kort en bondig

Wanneer je veel van een onderwerp weet en hier enthousiast over bent, is het verleidelijk om hier zo veel mogelijk te vertellen. Dit werkt averechts. Mensen hebben een korte aandachtsspanne en zijn snel afgeleid. Door je teksten kort en bondig te houden, heb je meer kans dat iemand op je website blijft en een actie onderneemt. 

Veelvoorkomende fouten

Wat moet je vooral niet doen bij het schrijven van webteksten? We hebben de meest voorkomende fouten op een rij gezet.

1. Jezelf overschatten

De grootste fout die je kan maken bij het schrijven van teksten is jezelf overschatten. Heb je veel ervaring en al duizenden teksten geschreven? Let dan extra goed op want juist dan liggen fouten op de loer. Een goede indicatie om alert te zijn is wanneer je denkt: dat overkomt mij niet. 

2. De tekst niet herschrijven

Vaak ben je blij als je een tekst af hebt. Toch is een tekst meestal niet af na het schrijven van de eerste versie. Het beste is om even afstand te nemen van de tekst en hem de volgende dag even door te lezen. Meestal zie je dan dat er een aantal verbeteringen nodig zijn. Zo optimaliseer jij je tekst en weet je zeker dat je het beste uit je website haalt.