Hoger in Google komen, zo werkt dat!

Hoe kom je hoger in Google? Dat is een vraag die veel ondernemers zich stellen. Er is helaas geen toverspreuk die zorgt dat je met je bedrijf op de eerste plek in Google terecht komt. Het verhogen van je posities in Google is een langdurig proces waar allerlei factoren van invloed op zijn. Op deze pagina lees je hoe je hoger in Google komt! 

Hoe kom ik hoger in Google?

Om hoger in Google te komen met je bedrijf heb je een goed doordachte strategie nodig. Dit proces van hoger in Google komen noemen we ‘zoekmachine optimalisatie’. Zoekmachineoptimalisatie wordt in het Engels vaak afgekort als SEO (Search Engine Optimisation). SEO is een vak apart en het is dan ook niet gek dat er veel SEO bedrijven te vinden zijn. Om aan te geven hoe belangrijk het is om hoog in Google te staan hieronder wat gegevens;

  • Eerste plek in Google: Websites die op de eerste plek in Google staan ontvangen gemiddeld 28,5% van de klikken in de zoekresultaten.
  • Tweede plek in Google: Websites die op de tweede plek in Google staan ontvangen ongeveer 15% van de klikken in de zoekresultaten, dat is al een flinke daling van de eerste positie.
  • Derde plek in Google: De derde plek in Google krijgt ongeveer 11% van de klikken.
  • Vierde tot aan tiende plek in Google: De vierde plek tot aan de tiende plek in Google krijgen samen ongeveer 30% van de klikken.
  • De rest: Omdat er slechts 10 plekken op de eerste pagina van Google's zoekresultaten staan krijgen deze resultaten niet meer dan 1% van het overgebleven verkeer.

Het mag duidelijk zijn dat het van groot belang is om zo hoog mogelijk in Google te komen met je website. Websites die op de tweede pagina van Google staan krijgen zo weinig verkeer dat het eigenlijk verwaarloosbaar is. Tegenwoordig neemt het verkeer van lagere posities nog verder af doordat Google bedrijven die adverteren met Google Ads nog boven de zogeheten 'organische' resultaten laat zien. Ook lokale bedrijven worden bovenaan de zoekresultaten in Google getoond. Dit komt omdat Google als doel heeft om zo relevant mogelijk te zijn in het tonen van de zoekresultaten voor de bezoeker. Het is daarom ook erg belangrijk om de lokale SEO van je bedrijf goed op orde te hebben.

Als je hoger in Google wil komen met je website is het dus van belang dat veel verschillende elementen precies kloppen. We weten dat Google meer dan 200 verschillende zogeheten ‘rankingfactoren’ hanteert bij het bepalen van je positie in de zoekmachine. Er zijn zelfs mensen die beweren dat Google meer dan 500 verschillende factoren gebruikt om te bepalen hoe hoog je website in de zoekmachine komt.

Hoe hoog sta ik nu in Google?

Veel ondernemers hebben een verkeerd beeld bij de werkelijke positie van hun website in Google. Dat komt omdat de zoekresultaten in Google gepersonaliseerd worden. Als Google doorheeft dat jij je eigen bedrijf opzoekt kan het dus zijn dat het lijkt alsof je website hoger staat dan daadwerkelijk het geval is.

Om te controleren hoe hoog jouw website in Google staat moet je gebruik maken van zogeheten SERP tools. SERP staat voor search engine result page, deze tools vergaren elke dag informatie over websites die in Google staan. Door op jouw website te zoeken kun je zien op welke zoekwoorden je gevonden kunt worden in Google. Een voorbeeld van een tool om dit te controleren is SEMrush. Dit zijn specialistische tools die gebruikt worden door zoekmachine-optimalisatie experts. Een abonnement op een tool zoals SEMrush kan soms wel € 500 per maand kosten.

Gelukkig zijn er ook gratis tools om een beeld te krijgen van je Google posities. Zo kun je kosteloos een account maken in Google Search Console. Hier kun je gemakkelijk zien op welke zoekwoorden je op dit moment gevonden wordt, en wat de gemiddelde positie voor die zoekwoorden is in Google. Het is belangrijk dat je Search Console instelt bij het maken van je website, data wordt namelijk pas verzameld wanneer het gekoppeld is aan je website.

Factoren om hoger in Google te komen

Om hoger in Google te komen zijn dus ten minste 200 factoren van toepassing. Deze 200 factoren zijn nooit volledig bekend gemaakt door Google en veranderen ook regelmatig. Daardoor is het onmogelijk om een website of pagina te maken die direct hoog scoort in Google. Wel weten we gelukkig welke factoren van invloed zijn op hoe hoog je in Google staat met je bedrijf. Er zijn namelijk 4 pijlers waar Google zich op richt bij het indelen van je website in de zoekresultaten.

Om hoger te scoren in Google moeten er zowel binnen je website als buiten je website aanpassingen gedaan worden. In de zoekmachine-optimalisatie-wereld noemen we dit on-site en off-site optimalisaties. Met alleen een geweldige website ben je er dus niet! Als er geen enkele website jouw website verwijst zal Google je nooit een top 3 positie geven in de zoekresultaten. Hieronder leggen we je uit welke onderdelen zowel on-site als off-site belangrijk zijn om hoger in Google te komen.

Pijler 1: On-page SEO

On-page SEO gaat over het optimaliseren van de inhoud (content) van je website. Het is hierin van groot belang dat Google de informatie op je website zo makkelijk en gestructureerd mogelijk kan vinden. Het is daarom belangrijk om je content zo goed mogelijk te structureren. Google is geen mens maar stelt wel de mens centraal in zijn missie om de best mogelijke resultaten te tonen. Dat doe je als volgt;

Content: Google hecht veel waarde aan het serveren van de best mogelijke inhoud aan zijn klanten. Dit betekent dat de content (inhoud) van de je website de hoogste aandacht vereist. Er is op dit moment geen magische formule voor de beste content. Google houdt van diepgaande teksten die op de juiste manier gestructureerd zijn. Hierin is het belangrijk dat de pagina ten minste 800 woorden bevat en dat de tekst gemakkelijk te lezen is.

Naast het optimaliseren van de teksten op je website is het ook belangrijk om aandacht te geven aan bijgevoegde media. Zorg er altijd voor dat de afbeeldingen die je gebruikt uniek zijn, van hoge kwaliteit en van een lage bestandsgrootte. Sinds de komst van mobiele telefoons is het van groot belang dat afbeeldingen niet teveel data verbruiken. Je wilt natuurlijk niet dat een bezoeker door zijn databundel heen blaast als hij jouw website op zijn mobiel bezoekt. Een afbeelding op je website zou niet groter dan 200KB moeten zijn.

Een relatief nieuwe manier van content-optimalisatie is het toevoegen van structuur-elementen zoals veelgestelde vragen, quotes en andere verrijkte content. Deze data gebruikt Google namelijk om 'rich snippets' uit te delen. Een rich snippet is een uitgelicht stukje website dat nog bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Deze rich snippets zijn de heilige graal als je hoog in Google wilt komen met je website. Ze drukken namelijk andere content weg en trekken gelijk de aandacht van de zoeker.

Screenshot-2024-03-12-101706
Hier zie je een voorbeeld van een rich snippet. Deze uitgelichte tekst verschijnt nog boven de overige zoekresultaten in Google.

Pijler 2: Off-page SEO

Waar on-page SEO draait om het verbeteren van je website. Off-page SEO gaat over het optimaliseren van zaken buiten je website. Dit is onderdeel is net zo belangrijk als het verbeteren van je website. Google beloont websites met een goede off-page SEO met een hogere positie in de zoekresultaten. De gedachte hierachter is dat jouw website wel betrouwbaar moet zijn als andere plekken op het internet ernaar verwijzen. Er zijn veel verschillende elementen die je kunt inzetten om jouw website in de ogen van Google betrouwbaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan;

  • Externe Reviews (zoals Google reviews)
  • Social Media
  • Linkbuilding
  • Gastblogs of branded content

Welke fouten moet ik vermijden om hoger in Google te komen?

Wil je hoger in Google komen, maar lijkt niets wat je doet resultaat te hebben? Misschien maak je zonder het te weten een paar veelvoorkomende SEO-fouten. SEO kan knap lastig zijn, maar met een paar aanpassingen kun je een heel eind komen. We vertellen je welke fouten je beter kunt vermijden om hoger in Google te komen.

1. Te veel zoekwoorden op een pagina

Zoekwoorden spelen een grote rol om hoger in Google te komen. Nu denk je misschien dat het een goed idee is om heel veel zoekwoorden in een tekst te proppen (keyword stuffing). Maar dit is juist iets wat je beter niet kunt doen. Vroeger kon je gemakkelijk hoger in Google komen door heel veel zoekwoorden op de pagina te plaatsen. Maar dat is verleden tijd. 

Google is slim geworden - heel slim. Als je teksten gebruikt waarin zoekwoorden overmatig gebruikt worden in onlogische zinnen, zal Google je daarvoor niet belonen, maar juist afstraffen. De oplossing? Schrijf natuurlijk. Gebruik de zoekwoorden in goedlopende zinnen, dan wordt jouw kans om hoger in Google te scoren een stuk hoger.

2. Het negeren van mobiele optimalisatie

We leven in een wereld waarin vrijwel iedereen een smartphone gebruikt. Websites die niet mobielvriendelijk zijn, maken geen kans om hoog in Google te komen. Daarom is het belangrijk om je website responsive te maken. Dit betekent dat het er goed uitziet en soepel werkt op zowel desktops als mobiele apparaten, zoals mobiele telefoons en tablets. Op een responsive website zijn alle teksten goed leesbaar en zijn de knoppen groot genoeg om op te tikken, zelfs op een klein schermpje.

3. Duplicate content gebruiken

Dubbele content, ook wel duplicate content genoemd, kan ervoor zorgen dat Google in de war raakt. Als dezelfde inhoud op meerdere pagina's staat, weet Google niet welke pagina voorrang moet krijgen. Dit kan ertoe leiden dat alle pagina's lager in Google scoren. Zorg dus voor unieke content op elke pagina om dit te voorkomen. Is duplicate content onvermijdelijk? Gebruik dan een canonical tag. Dit is een stukje HTML-code die je gebruikt om zoekmachines zoals Google te vertellen welke versie van een pagina de voorkeur heeft. Gebruik dus geen duplicate content als je hoger in Google wilt komen.

4. Het overslaan van meta titles en meta descriptions

Meta titles en meta descriptions zijn een erg belangrijk aspect om hoger in Google te komen. De meta title is de titel die je in Google ziet. De meta descriptions is het stukje tekst dat onder de meta title staat.

Hoger in Google komen
Voorbeeld van hoe een meta title en een meta description er in de praktijk uitzien.

Meta title bovenstaande afbeelding: ‘Blauwe Ogen - Marketing en content in Groningen’
Meta description bovenstaande afbeelding: 'Laat ons jouw website naar een hoger niveau tillen! Blauwe Ogen is met 15+ jaar ervaring hét zoekmachine optimalisatie bureau in Groningen.'

Geoptimaliseerde meta data geeft Google én je lezers een snelle samenvatting van wat ze kunnen verwachten op je website. Bovendien kun je gemakkelijk zoekwoorden in de meta-data verwerken, zodat je nog beter gevonden wordt. Schrijf dus voor elke pagina van je website pakkende, informatieve meta titles en meta descriptions.

5. Langzame laadtijden

Een trage website kan je bezoekers kosten. Wanneer een website niet snel laadt, zijn bezoekers geneigd om de website te verlaten. Een vertraging van slechts één seconde kan al zorgen voor een daling van 7% in je conversie. Dat betekent dat als je website traag laadt, je niet alleen bezoekers kwijtraakt, maar ook directe inkomsten misloopt. Zorg er dus voor dat je er alles aan doet om de laadtijd van je website zo laag mogelijk te houden. Dit kun je doen door afbeeldingen te optimaliseren, het gebruik van JavaScript te minimaliseren of een Content Delivery Network (CDN) te overwegen. Dit is een netwerk van servers over de hele wereld die een kopie van je website opslaan. Wanneer iemand je website bezoekt, wordt de content geleverd vanaf de server die het dichtst bij de bezoeker staat, wat resulteert in snellere laadtijden.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kom je een stap dichter bij je doel: hoger in Google komen. Bovendien verbeter je ook de algehele kwaliteit en gebruikerservaring van je website. Dit is belangrijk omdat Google steeds meer nadruk legt op de gebruikerservaring als een belangrijke factor voor ranking.

Hoe kom je hoger in Google?

Veelgestelde vragen

Lees hieronder welke vragen we vaak krijgen als het gaat om hoger in Google komen. Staat je vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op, dan denken we graag met je mee!

Neem contact met ons op via het contactformulier op onze website om je behoeften te bespreken. We zullen samenwerken om een op maat gemaakte aanpak te ontwikkelen die past bij je specifieke vereisten.